Beginnend leidinggevende? 5 praktische tips
Beginnend leidinggevende? Dan heb je een heleboel vragen (en waarschijnlijk ook twijfels). En het is waar, ook hier geldt, een goed begin is het halve werk. Dus in deze blog deel ik 5 dingen om op te letten (inclusief tips) als beginnend leidinggevende, zodat je een vliegende start maakt.
Als beginnend leidinggevende kan je met veel vragen en twijfels rondlopen. En eerlijk, als je een team mag aansturen, is een goed begin echt het halve werk. Maar hoe weet je nou of je het ‘goed’ doet? Dat merk je snel genoeg ;-), maar ik wil daarvoor ook al een paar tips meegeven. Dingen die ik steeds weer terug zie komen en waarmee je alle verschil kunt maken gelijk vanaf het begin. Dus hierbij 5 tips om een vliegende start te maken als leidinggevende.
Luister je trouwens liever? Hier vind je de podcast hierover.
1. Laat echt los
Niet loslaten en micromanagen is een van de meestvoorkomende fouten. Niet zo gek, want je wil natuurlijk controle houden, toch? Dat herken je vast. Alleen ga je niet die beste resultaten halen (want dat is wat je wil controleren) niet halen door iemand in zijn nek te hijgen of overal nog naar te willen kijken.
Belangrijk is om te delegeren. En dan echt. Vaak blijft het namelijk bij taken verdelen. Bij delegeren ga je verder dan je teamleden een taak geven. Je geeft ook alle verantwoordelijkheid voor de opdracht en je geeft je medewerkers het volledige vertrouwen. Als het goed is, heb je goede mensen aangenomen. Delegeer, geef vertrouwen en stuur op output. Spreek af wat je van een opdracht verwacht (het resultaat) en voor wanneer het klaar moet zijn. Laat de verantwoordelijkheid voor het HOE bij je medewerker. En stuur bij waar nodig. Neem niks over maar help je medewerker het op te lossen en beter te doen.
2. Wees duidelijk in je verwachtingen
Medewerkers kunnen niet ruiken wat je precies van ze verwacht. Toch hopen we dat vaak wel als leidinggevende. Er wordt vaak maar weinig aandacht besteedt aan die verwachtingen en waar je bijvoorbeeld heen wil met je bedrijf. De inhoud van het werk roept meestal het hardst.
Neem gelijk in het begin de tijd om hier met je team bij stil te staan. Wees gelijk vanaf het begin duidelijk hoe je wil werken, wat je belangrijk vindt in de samenwerking, welke waarden voor jou en je bedrijf hoog in het vaandel staan en welke afspraken je wil maken. Spreek uit welke verwachtingen je van je team hebt en ook wat ze van jou wel of niet mogen verwachten (waarvoor moeten ze bij jou zijn, waarvoor niet). Onthou hierbij: mensen houden van duidelijkheid. En dat geef je je team hiermee. Vinden ze fijn!
3. Maak verbinding
Maak connectie met je medewerkers. Dit is zo mega waardevol. Geef dit altijd prioriteit. Leer je teamleden goed kennen. What makes them tick? Welke ambitie hebben ze? Hoe staan ze in het leven? Wat vinden ze belangrijk? Weet dit van elk van je medewerkers. Zie ze en hoor ze echt. En sluit bij ze aan. En breng bijvoorbeeld hun ambities in lijn met de ambities van je bedrijf.
En misschien klinkt het heel logisch dat je hier aandacht aan moet besteden, maar dit is een van de eerste dingen die erbij inschiet als je niet oplet en de dagelijkse operatie roept.
Je medewerkers werken voor jou. Het is niet andersom. Sluit aan bij ze, ken ze goed, level, geef waardering, zie wat ze bezighoudt en zorg voor de verbondenheid. En dan werken zij met alle liefde en vanuit hun volledige potentie samen met jou aan wat jullie als team voor elkaar willen krijgen.
4. Wees eerlijk en oprecht
Deze wil ik toelichten aan de hand van een voorbeeld. Gary Vaynerchuk, CEO van Vaynermedia en een succesvolle Amerikaanse ondernemer, vertelde over zijn ervaring met zijn medewerkers in zijn bedrijf. Hij heeft het kennen van zijn personeel hoog in het vaandel staan en mocht je hem volgen dan weet je dat hij geen blad voor de mond neemt op social media. Toch vertelde hij dat hij aan zijn medewerkers altijd wel teruggaf wat er goed ging en wat hij in ze kon waarderen (alles wat aandacht groeit, toch?) maar zei hij tegelijkertijd niet oprecht en eerlijk te zijn. Want feedback geven over wat er niet goed ging of andere verwachtingen die hij had, dat deed hij niet. En dan was hij er op een gegeven moment klaar mee en ontsloeg hij iemand, omdat iemand niet voldeed in zijn ogen. Dat deed hij dan niet zelf maar liet hij door zijn partner doen. Ook al oogt hij sterk en ventileert hij makkelijk zijn mening, bij zijn medewerkers vond hij dit lastig en ontweek het. Totdat hij het inzicht kreeg dat dit natuurlijk alles behalve fair is. Zo kreeg iemand ook nooit de kans om te leren en het te verbeteren.
Wees eerlijk en oprecht, over de dingen die je ziet, die je verwacht en wat je enorm kan waarderen en waar je nog verbetering in ziet. Sterker nog laat je medewerker zien wat hij of zij zelf nog niet ziet. Wees altijd oprecht. Dat is wat vertrouwen geeft en dit is waardoor je medewerkers kunnen laten zien wat ze in hun mars hebben.
5. Focus in je leidinggevende rol op wat jij te doen hebt
Weet je precies wat je rol is en wat belangrijk is in jouw rol als leider? Bij veel beginnend leidinggevende zie ik dat ze al snel de operatie worden ingetrokken en brandjes aan het blussen zijn. Heel eerlijk? Dan ben je aan het managen en niet aan het leiden. Wat voor jou, je team en je bedrijf het meeste op gaat leveren, ofwel de WIN-WIN-WIN gaat creëren, is dat je een zelfstandig team realiseert. Maar wil je dit voor elkaar krijgen en alles uit je team halen wat erin zit, dan is het belangrijk dat jij je focust op wat jij te doen hebt in jouw rol.
En dit is niet ingewikkeld, want je hoeft maar twee dingen te doen, namelijk:
1. Zorg voor de juiste mensen op de juiste plek
2. Zorg dat je teamleden hun werk zo goed mogelijk kunnen doen
Dat is wat ze van je nodig hebben.
Als jij doet wat jij moet doen, dan doet je team wat zij moet doen.
Wil je regelmatig inspiratie en tips, volg mij dan op Instagram of op LinkedIn .
Voorkom dat je team een energievreter is en je er niet uithaalt wat erin zit! Download dan hier mijn gratis ebook ‘Van Stress naar Succes’ . Met een korte scan (=leuk) en 15 waardevolle tips!